Skräddarsydda mattor i Mälardalen

Vårt mattskrädderi

Inne i vår butik finner du Mattbolagets mattskrädderi. Här kan vi hjälpa dig med allt från langettering och bandning av gångmattor och heltäckningsmattor till specialbeställda mattor för båten eller husvagnen. Allt du behöver göra är att komma in med dina mallar och välja ut en matta efter tycke och smak. Saknar du mallar hjälper vi dig givetvis med det också.


Stor måttanpassad matta

För oss på Mattbolaget är inget uppdrag för litet – eller för stort. Den största mattan som vi hittills sytt inne i vårt skrädderi var hela 4x15 meter. Så stora mattor tillhör visserligen inte vardagen inne i skrädderiet, men att ha maskinen som krävs för större kunduppdrag är viktigt för oss. Idag är det väldigt få mattleverantörer som har möjlighet att sy så stora mattor. Vi ser dock att behovet och efterfrågan finns. Har du ett större utrymme som du vill fylla med en måttanpassad matta är du varmt välkommen att ta kontakt med oss. Stora mattor ger ofta ett häftigt intryck då det är unikt och något vi inte allt för ofta ser.

Vi hjälper dig från idé till leverans

Tycker du att det känns svårt att lägga din heltäckningsmatta själv? Då är du inte ensam. Att lägga en heltäckningsmatta är inte alltid helt enkelt. Låt oss istället utföra jobbet. På Mattbolaget har vi professionella mattläggare som både kan mäta hur mycket matta som behövs och lägga den åt dig. Även här arbetar vi med langettering och banding för att skapa snygga avslut. Ett exempel kan vara mattan i en hall där det saknas en naturlig list som avslut.

Läs om heltäckningsmattor här

Varför behövs ett skrädderi? Är inte alla mattor i mattbutiken färdiga?

Långa korridorer eller utrymmen med mycket vinklar och vrår är exempel på platser där det ibland kan vara svårt att hitta en passande matta från standardsortimentet. I dessa fall är det perfekt att kunna lämna in mattan till mattskrädderiet. På Mattbolaget syr vi upp din matta efter formen och måtten du önskar så att den varken blir för lång eller kort, smal eller bred. Vi syr både orientaliska, handknutna och maskingjorda mattor i vårt skrädderi. Letar du exempelvis efter mattor till långa och smala hallar har vi precis det du söker.

Läs om våra gångmattor här


Mattbolagets eget skrädderi

Fredrik Eriksson och Karl-Johan Nyberg arbetar tillsammans i Mattbolagets eget skrädderi. Som tredje generationens Mattbolagare började Fredrik tidigt intressera sig för det hantverk som finns i mattbranschen. Efter att ha gått som lärling hos en mattläggare som enbart utförde specialjobb visste han att det var just det han ville jobba med. I Mattbolagets skrädderi spenderar han och kollegan Karl-Johan Nyberg de flesta av sina dagar – när de inte är ute och lägger mattor hos kunder förstås.

- Som lärling gick jag bredvid en man som bland annat lade mattor i herrgårdar. Genom honom fick jag lära mig hur man skarvar en matta och hur man hanterar olika typer av material. Det var där nyfikenheten och intresset för hantverket uppkom. Processen och hantverket har senare kommit att bli min nisch. Att få vara med från idé hos kunden till skapandet av ett färdigt resultat är fantastiskt. Ibland även lite klurigt. Speciellt när man ska lägga en heltäckningsmatta. Skär du fel en gång så är ju mattan förstörd. Och lägger man en matta i en trappa så får man utmaning i form av problemlösning beroende på hur trappan ser ut, berättar Fredrik.

När började ni med ert skrädderi?

- Vi startade vårt mattskrädderi år 2007. Då använde vi oss av enbart av en liten maskin. Mycket har hänt sedan dess och idag har vi en maskin som kan lyfta mattor så att de svävar när vi syr dem. Det innebär att vi kan sy precis så stora mattor som våra kunder efterfrågar. När det kommer till mattläggning så underlättar det mycket med eget skrädderi. Vi märker att kunderna uppskattar att få mattor i den storlek som passar just dem, förklarar Karl-Johan.

Varför skräddarsydda mattor?

- Många vet inte det men hittar du en matta du fastnar för som exempelvis är 140x200 cm och ditt utrymme kräver att mattan är 140x150 så kan vi lösa det. Vi har både möjlighet och kompetens att korrigera storleken och formen på redan befintliga mattor. Vi har faktiskt sytt hjärtformade mattor och mattor i form av figurer vid några tillfällen. Vi utförde ett jobb för inte så länge sedan där vi lade heltäckningsmatta på halva golvet i ett stort rum. Som avslut rundade vi mattan. Tack vare rundningen fick kunden plats med två extra fåtöljer. Det såg otroligt genomtänkt och snyggt ut, säger Fredrik.

” Vi har både möjlighet och kompetens att korrigera storleken och formen på redan befintliga mattor.”

Hur vanligt är det att en mattbutik har eget skrädderi?

- Det är vi ganska ensamma om i Sverige idag. Vi tycker om att kunna erbjuda lösningar snabbt och på plats. Vi vill hålla en hög servicenivå och för oss är snabba problemlösningar en del av det. Ett exempel är en kund som hade en rundad trappa i tre våningar. Där lade vi en orientalisk gångmatta som vi skarvade och sydde för att matcha formen på trappan. Att kunna leverera sådana relativt komplexa lösningar är superkul, avslutar Karl-Johan.