Vår historia

Skräddarsydda mattor av högsta kvalitet

Mattbolaget i västerås

Ett familjeföretag sedan 1958

Den 20 mars år 1958 var dagen då vi på Mattbolaget slog upp våra butiksdörrar på Hantverkargatan i Västerås för första gången.

Som helt nya i branschen hade vi stora drömmar och visioner. Mattor var vår passion och viljan att skapa en butik där kvalitet, service och kunskap låg i fokus var målet som drev oss framåt.

Foto: VLT

Foto: VLT

Mattbolagets historia

Den 20 mars år 1958 var dagen då vi på Mattbolaget slog upp våra butiksdörrar på Hantverkargatan i Västerås för första gången. Som helt nya i branschen hade vi stora drömmar och visioner. Mattor var vår passion och viljan att skapa en butik där kvalitet, service och kunskap låg i fokus var målet som drev oss framåt.

62 år har gått sedan dess och vi är oerhört stolta över att Mattbolaget lever vidare – nu med tredje generationens mattbolagare representerade. Kvar i familjeföretaget finns samma vilja och passion, tillsammans med en gedigen branschkunskap och lång erfarenhet. Idag hittar du oss i vår stora och moderna butik på Erikslund i Västerås. Här erbjuder vi ett av Sveriges största sortiment av mattor och heltäckningsmattor. Dessutom har vi sedan år 2007 ett eget mattskrädderi inne i butiken.

Passionerade mattälskare som drivs av att lära oss mer

På Mattbolaget älskar vi att samla på oss ny kunskap och inspiration. Därför besöker vi årligen mässor, tillverkare och leverantörer i branschen. Vi må vara experter på det vi gör, men likt alla riktigt passionerade mattälskare drivs vi av att ständigt fortsätta lära oss mer. För oss är mattor så mycket mer än detaljer som mjukar upp och skapar värme i hemmet. De är också en personlig del av inredningen och ett hantverk som ska väljas med omsorg.

Mattor som passar det skandinaviska hemmet

För att kunna erbjuda ett stilsäkert sortiment lägger vi stort fokus vid välja ut mattor som passar det skandinaviska hemmet. Varje enskild matta som du finner inne i butiken är noggrant utvald av oss utifrån färg, material och kvalitet. Genom långt etablerade kontakter i branschen kan vi säkerställa leveransen från alla våra leverantörer. Vi vet var våra mattor har sitt ursprung av den enkla anledningen att det är viktigt för oss.

Letar du efter en ny matta så har du kommit rätt. Ta del av vårt stora sortiment och låt vår kunniga personal hjälpa dig. Vi är övertygade om att vi har något som passar just dig och ditt hem. Varmt välkommen in till oss på Mattbolaget i Västerås!

Skräddarsydda mattor sedan år 2007

Årtal på Mattbolaget

1958

1958, 20 mars

Företaget öppnar på Hantverkargatan i Västerås.

1958

1961

1961

Flytt till Källgatan och det så kallade Skandia-huset i Västerås. Där ligger Hemköp idag.

1961

1968

1968

Flytt till Munkgatan 9 i Västerås. Heltäckningsmattor blir nytt i sortimentet här. Ett stort lager fanns i ”Hökens näste”.

1968

1974

1974

Flytt till Stora gatan 50 i Västerås. Här kunde företaget växa och skapa förutsättningar för att bygga egen lokal.

1974

2007

2007, 11 mars

Flytt till Erikslunds i Västerås – i dag Sveriges tredje största handelsområde. I butiken på 1200m2 finns ett av Sveriges största sortiment av mattor och heltäckningsmattor.

2007

Möt Peter Eriksson

Under några veckor var det enda han hade i sin första lägenhet en orientalisk matta. Peter Eriksson skrattar när han berättar om minnet. Peter är den andra generationen Mattbolagare och besitter ovärderlig kunskap om orientaliska mattor.

När hade du ditt första möte med orientaliska mattor?

– Redan som nioåring fick jag följa med min pappa på inköpsresa till orienten. Han har alltid tyckt att om man ska hålla på med orientaliska mattor så ska man ha sett var de kommer ifrån. Att se de handknutna mattorna i sina ursprungsländer är något vi hållit fast vid och gör än idag.

Vet ni vilken by eller stad som tillverkat mattorna ni har i butiken?

– Ja absolut, vi vet precis var de kommer ifrån. Vilken stad, vad det är för ull, ungefär hur många knutar det är. Vill man ha en orientalisk matta och även få lite historia bakom den så går det att få det hos oss. Vi har de flesta klassiska mönster från olika tillverkningsdistrikt. Flera av våra leverantörer har vi samarbetat med i generationer.

Kommer det någonsin nya mönster på orientaliska mattor?

– Ja men absolut. Där precis som här kommer det in ungdomar som förstår att vi måste tänka nytt för att möta efterfrågan. Det har vi exempel på i butiken. Orientaliska mattor men med moderna färger och moderna mönster. Efter många år i branschen kan jag se att det i vissa fall finns ett nytt designtänk. Sen pratar även vi med tillverkarna utifrån att vi vet vad våra kunder vill ha.

Vad tycker du personligen är unikt med den här typen av mattor?

– Kvalitén! Den jag har snöat in mig på. Köper man en handknuten, fin orientalisk matta och lägger på sitt golv så kan man gå på den i hela sitt liv. Orientaliska mattor är tillverkade av ull och just ullmattor var väldigt populära när jag började i branschen. Sen svalnade intresset men nu är det populärt igen. Det tror jag beror på att folk är så medvetna idag. Vi vill ha hållbara produkter till våra hem. Jag tycker det är kul att se fokus på kvalité igen och att folk bryr sig. Tänk på att varje handknuten matta är ett unikt konsthantverk. De blir som smycken för hemmet.

”… folk är så medvetna idag. Vi vill ha hållbara produkter till våra hem. Jag tycker det är kul att se fokus på kvalité igen och att folk bryr sig.”

Hur ser framtiden ut för den orientaliska mattan?

– I takt med utvecklingen så minskar också hantverket, de unga har ingen vilja att lära sig hantverket. Det känns föråldrat. Och ju färre som kan hantverket desto mer unikt blir det. Det kommer alltid att finnas handknutna mattor men det kommer tillverkas allt färre och i samband med det kommer priserna att gå upp. Idag kan man få handknutna orientaliska rumsmattor i god ullkvalitet á 140×200 cm från 5000 kr och uppåt. De priserna tror jag inte att vi kommer att se i framtiden.

Du som har levt och andats mattor i så många år, vad tycker du att en matta gör i ett hem?

– Haha, du frågar en som hade en matta innan jag ens hade möbler i min första lägenhet. Jag lade alla mina pengar på en matta. Men om man tänker sig ett par fåtöljer hemma så får de ett helt nytt liv beroende på vad det är för matta som ligger under. Det är det jag tycker är så kul med mattor. De kan göra så otroligt mycket i ett hem.

Vad har du för tips till dem som ska köpa en matta?

– En orientalisk matta ska hamna på rätt plats i sitt hem. Mattor av hög kvalité ska ligga där de används och utsätts för slitage. Mattor av låg kvalité ska ligga där de kanske inte används lika frekvent. Ofta gör man precis tvärtom. Den orientaliska mattan som är av god kvalité läggs där den aldrig används. Det sitter kvar lite det här med ”finrummet”. Mitt tips är att investera i en matta av hög kvalité om den ska ligga någonstans där den används ofta och vise versa, det tjänar man på i längden!

Inköpsprocessen på Mattbolaget

Sverige, Belgien och Indien – det är bara några av de länder Mattbolaget köper in sina fantastiska mattor ifrån. Johanna Eriksson och Maria Eriksson har hand om en del av inköpen på Mattbolaget. Men detta är ett område som alla i företaget har en del i. Här berättar Johanna om inköpsprocessen och hur Mattbolaget ser på miljöaspekten vid inköp.

Johanna Eriksson är tredje generationens mattbolagare. Hon har genom åren fått med sig gedigen erfarenhet i ämnet inköp i form av både universitetsutbildning från Australien inom detaljhandel samt i sin tidigare yrkesroll som inköpare hos en av Sveriges största mattleverantörer.

– Jag har sedan så länge jag kan minnas fått följa med min mamma på inredningsmässor och på möten med leverantörer. Mitt intresse för inköp är infött och jag skulle inte kunna tänka mig ett roligare jobb!

Hur får ni inspiration?

– Dels ser vi till att alltid hålla oss uppdaterade i de senaste trenderna genom inredningstidningar, inredningskurser med mera. Sedan åker vi på mässor runt om i världen. Trender vänder snabbt och för att kunna leverera senaste nyheterna krävs det att vi håller oss uppdaterade. Vi åker på en del mässor i USA. De ligger oftast före Sverige på inredningsfronten. Där får vi väldigt bra koll och en känsla för vad som kommer, vilket gör att vi kan ligga i framkant med det som kunderna efterfrågar här hemma.

Vad tänker du på när du köper in mattor till er butik?

– Framförallt tänker jag på kvalitét och att vi köper in färger som är aktuella för det svenska hemmet.

Kan du berätta om något ”wildcard” som du köpt in?

– Ja, absolut! När jag var 21 år var jag nere på en av världens största mattmässor i Europa. Då fick jag se en matta som var multifärgad. Den leverantören var lite för tidig på den svenska marknaden och hade inte lyckats sälja till svenska marknaden på flera år. Jag kände däremot direkt att den här mattan kan omöjligt slå fel, så jag köpte in den. Det blev en av de bäst säljande mattorna i hela Sverige det året. Det var kul! Men sen har jag köpt in floppar också. Exempelvis en färgglad komönstrad matta. Mattan var en storsäljare på kontinenten men den slog inte alls som väntat i Sverige. Vi kallade den ”diskokossan”. Den var så ball! Den såg ut ungefär som man kan tänka att ett rejvparty i Berlin ser ut. Inget man vill ha på sitt golv hemma med andra ord, haha. Så kan det också gå!

”Certifieringen syftar även till att möjliggöra regelbunden skolgång för mattvävares barn. Detta är väldigt viktigt för oss.”

Du nämnde miljö – berätta hur ni tänker när ni köper in nya mattor?

– Oj, vi tar hänsyn till flera olika aspekter! Däribland miljö och mattornas ursprung. Vi jobbar med tillverkare och grossister som har Care & Fare i deras tillverkning. Care & Fair (Carpet Trade Against Child Labour) grundades 1994 och är en certifiering som garanterar köparen att mattan är producerad utan illegalt barnarbete. Certifieringen syftar även till att möjliggöra regelbunden skolgång för mattvävares barn. Detta är väldigt viktigt för oss. Utöver det har vi också stenkoll på infärgning av ull och vad som är i mattorna vi säljer. Vi bojkottar strängt ämnen som är skadliga för både miljö och människa.

Välkommen till vår butik på Erikslund!

Hos oss på Traversgatan 15 i Västerås hittar du högkvalitativa mattor för hela hemmet. I vårt mattskrädderi kan vi måttanpassa och specialsy mattor efter olika önskemål och ändamål.

Kom in och prata mattor med oss!