Som smycken för golvet

Orientaliska mattor

Är du ute efter en färgstark, vacker och unik matta? Då kan en orientalisk matta vara det du söker. Orientaliska mattor kommer i mängder av olika färger och utföranden. Gemensamt för dem alla är att de är handknutna konstverk som alla bär en spännande historia. En orientalisk matta går inte att beskriva, den måste upplevas. Kom in i vår butik och ta del av det stora sortimentet på plats.


Orientaliska mattor

I vårt sortiment hittar du orientaliska mattor från Bhutan, Pakistan, Bokhara, Iran, Turkmenistan, Kina, Tibet och Bidjar, för att nämna några plaster. Vill du veta var ifrån din matta kommer och vad den bär för historia? Tveka inte att fråga någon ur vår personal. Alla våra orientaliska mattor är handplockade från våra leverantörer och omsorgsfullt utvalda av oss. Givetvis får du äkthetsgaranti när du köper din orientmatta hos Mattbolaget.

Orientaliska mattor till skandinaviska hem

Det finns flera vanliga missuppfattningar om orientaliska mattor. En sådan är att de endast går att få i starka färger. Det stämmer inte. Idag tillverkas fantastiska orientaliska mattor även i färger som passar för det skandinaviska hemmet. Detta gör att du som vill hålla en skandinavisk ton med färger från naturen i ditt hem också kan hitta en orientalisk matta. Dessa mattor, eller konstverk som vi gärna kallar dem, finns i flera olika färger.

Mer fakta om orientaliska mattor

Något som många inte känner till är att orientaliska mattor ofta namnges efter städerna de tillverkas i och dessutom har egna unika möster. Ett exempel på det är Bidjarmattan. Bidjar är en ort ca 15 mil nordväst om Hamadan i Iran. Bidjarmattan är en populär orientalisk matta som är känd för sin täthet och slitstyrka. Bidjarmattan görs oftast i varmrött, mörkblått eller beiget i sitt bottenmönster. Ett igenkänningstecken för just bidjarmattan är att den har ett blommönster i bårder, hörn och medaljonger. Detta kallas för bidjar-rosen. Nästa gång du tittar på orientaliska mattor kanske du själv kan känna igen en bidjarmatta!